Leuk, we gaan (misschien) samen shooten! Maar hoe gaat dan dan eigenlijk in zijn werk? Wat kun je verwachten en waar moet je aan denken? Dat licht ik hieronder verder toe!

Soort shoots
Verreweg de meeste shoots die ik doe, betreffen portretfotografie op een toffe buitenlocatie. En dat kan echt overal zijn, leuke ideeën, zijn altijd welkom!

Maar je kunt ook bij me terecht voor boudoir/lingerie shoots en/of bedekt/artistiek naakt, zolang dat maar sterk, vrouwelijk en vooral niet ordinair is. En uiteraard alleen 18+.

Daarnaast sta ik absoluut open voor meer creatief of thematisch werk. Daar wil ik me graag verder op ontwikkelen. Dus heb je een leuk, creatief idee, draag het vooral aan!

Sfeer
Eerst stemmen we af wat je leuk vind qua sfeer. Hou je van serieus, chique, sexy, stoer, romantisch, urban of sportief… alles kan! Wat bij jou past. Of misschien juist niet, iets wat helemaal out of character is voor jou, kan ook heel goed werken!

Locatie
Dan zoeken we daar een passende locatie bij. Vind je een urban setting leuker of liever iets in de natuur? Of iets heel anders? Alle suggesties zijn welkom en bespreekbaar! Als je als model ver van mij vandaan woont, probeer ik meestal een locatie halverwege te vinden om zodoende de reistijd/kosten eerlijk te verdelen. Weet je een leuke binnenlocatie met veel natuurlijk licht, laat dat dan ook vooral weten!

LET OP: Ik beschik dus helaas (nog) niet over een studio en werk vooralsnog alleen op locatie!

Als we een sfeer en locatie hebben, gaan we een datum prikken. Normaal probeer ik mijn shoots te plannen op de vrijdagen (mijn vaste vrije dag). Lukt dat niet, dan komen we er onderling vast wel uit. Omdat ik vrijwel alleen buiten shoot, zijn we natuurlijk wel afhankelijk van het weer. Mocht dat echt te slecht zijn, dan zullen we dus moeten verplaatsen.

Moodboards
In de loop van de tijd heb ik een heleboel moodboards gemaakt op Pinterest. En er komen steeds nieuwe bij. Dus als je niet direct inspiratie hebt voor een sfeer/locatie, kijk daar dan vooral eens op. Wie weet helpt dat! Als je zelf moodboards of voorbeelden hebt van wat je graag uit wilt werken, ben ik daar uiteraard ook in geïnteresseerd!

Op dit moment zoek ik voor twee specifieke thema’s een model: voor een moody bosshoot en voor een boudoir/lingerie shoot (in het kader van de vakopleiding fotografie, 18+).

Kleding
Afhankelijk van de sfeer en locatie van de shoot, kun je daar zelf een paar setjes kleding bij zoeken, bij voorkeur heel verschillend zodat we kunnen variëren. Dus bijvoorbeeld een jurk en een broek/top. Of iets chics en iets sportiefs. Vaak is het handig om de kleding even vooraf met mij af te stemmen. Een jeans en een wit of zwart topje/bloesje is eigenlijk altijd wel goed om mee te hebben. Iets van drie of vier setjes is meestal voldoende.

“En hoe doe ik dat dan met omkleden op locatie?” vraag je je misschien af… Dat laat ik aan jou! De ervaring leert dat de meeste modellen daar heel handig in zijn en dat ze altijd wel een plekje vinden waar ze even uit het zicht staan.

Make-up
Ik zoek mijn modellen meestal uit op een natuurlijke uitstraling. Dat is een look waar ik graag mee werk. Wat niet wil zeggen dat je geen make-up mag dragen bij de shoot! Je ogen zijn uiteraard het belangrijkste, die mag je zeker wat aanzetten. Voor de rest vraag ik je alleen om bij voorkeur geen make-up te gebruiken die glimt of glittert. Voor de rest laat ik dat aan jou als model!

Gezien bovenstaande, werk ik niet vaak met een MUA (visagist) tenzij het thema daar echt om vraagt. Wil je toch een MUA betrekken bij de shoot (TFP!), dat kan dat uiteraard, het regelen daarvan laat ik dan aan jou.

Neem naar de shoot ook zeker wat mee om je haar mee vast te zetten/op te steken, dit ook weer voor de variatie. Ook vlechten, een staart, space-buns etc. kunnen soms erg leuk zijn bij een thema.

Als je je nagels gelakt hebt, zorg dan dat die lak netjes en onbeschadigd is. Dat scheelt een hoop Photoshop! Dat geldt ook voor je tenen als de kans aanwezig is dat we op blote voeten shooten (in de zomer best vaak).

De shoot zelf
Dan hebben we de shoot zelf. Hoe lang die precies duurt weet ik nooit van te voren, dat ligt een beetje aan hoe het gaat, de klik tussen ons etc. Vaak lopen we een rondje en maken onderweg mooie foto’s gebruikmakend van hetgeen we onderweg tegenkomen. Meestal gaan we gewoon door zolang er energie, zin en creativiteit is! Tegenwoordig richt ik er wel op om maximaal één dagdeel bezig te zijn zodat je nog wat aan de rest van je dag hebt.

Als je minderjarig bent, is het gebruikelijk dat je iemand meeneemt naar de shoot. Ook als je 18+ bent, mag dat natuurlijk als je je daar comfortabeler bij voelt! Al kan dat voor hem/haar best lang duren. Maar dat laat ik aan jou, het ene model vindt dat fijn, het andere juist niet. Ik vind het wel fijn als je dat van tevoren even laat weten.

Tijdens de shoot geldt dat, als ik je iets vraag waar je je niet fijn bij voelt (een vreemde pose of zo) je dat zeker aan moet geven! Het is de bedoeling dat de shoot een prettige ervaring is voor ons allebei! Ik probeer bij een shoot steeds een veilige en respectvolle omgeving te creëeren. Tijdens de shoot zal ik je ook nooit zonder toestemming aanraken. Ook hou ik tijdens het fotograferen minimaal een halve meter afstand (afhankelijk van de lens) maar meestal ruim meer.

Gedurende de shoot laat ik je regelmatig de gemaakte foto’s zien zodat je kunt zien of alles naar wens gaat en of je nog dingen anders wil.

De foto’s
Meestal een paar weken na de shoot krijg je een set aan bewerkte foto’s, ik richt daarbij op ongeveer 20 stuks, soms wat meer. De foto’s zijn zoveel mogelijk in Instagram formaat (4×5). Daarnaast ontvang je een PDF-bestand met de foto’s die ik zelf niet gekozen heb waar je er zelf nog een aantal uit kunt kiezen die ik dan voor je na bewerk. Wil je foto’s laten afdrukken, laat dat dan even weten dan zorg ik dat je die krijgt in de beste kwaliteit daarvoor.

Ik bewerk de foto’s in principe na in kleur tenzij anders is afgesproken. Daarnaast zal ik vrijwel altijd een aantal foto’s ook in zwart-wit bewerken en leveren.

De foto’s zijn voorzien van een klein watermerk en mogen door jou als model niet zelf aangepast worden. Wil je dingen anders, gewoon even vragen en dan doe ik het met plezier voor je!

Uiteraard taggen we elkaar bij het plaatsen van foto’s op Instagram of andere social media! En heb je foto’s waarvan je niet wilt dat die online komen (bijvoorbeeld bij boudoir/lingerie) dan is dat uiteraard geen probleem.

TFP
De shoot is op TFP-basis hetgeen wil zeggen dat er géén vergoedingen over en weer plaats vinden. Ik vraag geen vergoeding voor mijn werk/tijd maar zal die jou ook niet betalen. Ook geen reiskosten. We hebben gewoon een gezellige shoot en houden er allebei een set leuke foto’s aan over!

Ik hanteer een eenvoudig TFP-contract met daarin afspraken over het gebruik van de foto’s, wederzijds taggen etc. Je kunt het hier downloaden. Ben je minderjarig, dan zal één van je ouders mee moeten tekenen. Werk je samen met een MUA? Prima! Neem dan even contact op voor een aangepaste TFP-overeenkomst.

Hopelijk biedt dit de nodige duidelijkheid. Kijk vooral ook eens hoe andere modellen hun shoot(s) hebben ervaren. Je vindt hun reviews onder hun foto’s in mijn portfolio.

Als je nog vragen hebt hoor ik het graag!