In oktober 2022 ben ik begonnen met de vakopleiding fotografie op het Da Vinci College in Dordrecht. Hiervoor moet ik een portfolio opbouwen met veel verschillende onderwerpen. Denk aan portret, product fotografie, boudoir, architectuur en reportage. Op deze pagina deel ik de foto’s uit dit portfolio. De opdrachten worden getoond in de volgorde dat we ze moeten afwerken. Dat is NIET chronologisch qua nummering!


OPDRACHT 7: een foto die verdriet weergeeft

“Portfolio opdracht 7: Maak een foto met die verdriet uitbeeldt”
Deze week helaas bijzonder weinig tijd gehad vanwege de afronding van een groot project op mijn werk 😦

Tussendoor gelukkig nog wel een moment gehad om deze foto te maken in het thema verdriet. Hierbij weer eens teruggegrepen naar mijn oude hobby 🙂 Het was alweer vele maanden geleden dat ik een LEGO foto had gemaakt en het was leuk dat weer eens te doen!!
Hier bewust gespeeld met mijn diafragma om de snode knipper op de achtergrond voldoende scherp in beeld te krijgen om goed herkenbaar te zijn, zónder helemaal in focus te zijn. In de nabewerking gekozen voor een wat sombere kleurstelling om de bedrukte sfeer nog extra te benadrukken.
Genomen languit liggend op straat met de camera op de grond via liveview en met remote.

OPDRACHT 14: een foto met weinig scherpte/diepte
Leuke workshop gehad in de Biesbosch en veel foto’s gemaakt voor opdracht 14 (een foto met véél en een met juist weinig scherpte/diepte). Ook best veel die prima voldeden voor de portfolio opdracht. Maar die ik niet mooi genoeg vond… Dus daarom een andere ingeleverd…

“Portfolio opdracht 14: Maak een foto met weinig scherpte-diepte”
Deze foto van Femke is op 11-11 genomen in Den Bosch op de Paleisbrug achter het station. Ik heb hier bewust gespeeld met horizontale en diagonale lijnen en hoeken in zowel de brug als in de pose van Femke. De schaduw was een leuke bonus!
Deze foto voor deze opdracht gekozen vanwege de overduidelijke wazige achtergrond, uitzicht over het spoor. Dus ook weinig scherpte/diepte maar dan wel nét iets anders dan anders… 🙂

OPDRACHT 14: een foto met veel scherpte/diepte
Deze foto volgt nog want de foto’s die ik gemaakt had tijdens de workshop in de Biesbosch vond ik dus niet mooi genoeg.

OPDRACHT 8: een foto met duidelijk perspectief

“Portfolio opdracht 8: Maak een foto met duidelijk perspectief”.
Als onderwerp heb ik hier gekozen voor de Moerdijkbrug (de autobrug) die Brabant verbindt met Zuid-Holland. Een heel belangrijk verkeersknooppunt in de dagelijkse file informatie en voor velen het enige waar men de naam “Moerdijk” van kent.
De foto is genomen vanaf de Brabantse kant (uiteraard…) waarbij ik goed heb gelet op de lijnen. Zo zit de horizon precies op 1/3 en loopt de schaduwlijn in het water precies loodrecht in het midden van de foto. Qua bewerking heb ik gekozen voor een wat meer analoge feel omdat ik dat goed vind passen bij de uitstraling van de inmiddels 44 jaar oude brug.

OPWARMERTJE: kies je mooiste foto ooit

“Intro: Kies je mooiste foto ooit”.
Dat is uiteraard niet te doen, want een portret- en bijvoorbeeld een architectuurfoto zijn niet te vergelijken! Ik heb gekozen voor deze foto van Lieke, genomen tijdens een watershoot eind augustus. Gewoon omdat ik het een prachtige foto vind van een prachtige meid! En omdat dit zo’n enorm leuke shoot was! En omdat deze foto de eerste was die meer dan 100 likes kreeg op mijn Instagram account. Maar ik heb natuurlijk veel meer foto’s gemaakt waar ik trots op ben, ook van landschappen, architectuur, LEGO etc. Deze keuze is gewoon NIET te maken!

OPWARMERTJE: zelfportret

“Intro: Maak een zelfportret aan de hand waarvan je jezelf kunt voorstellen aan je mede-cursisten”.
Deze foto is gemaakt met mijn Canon RP met 50mm lens in een gebarsten spiegel aan mijn bureau. Mijn gezicht werd bijgelicht door een LED paneel dat stond ingesteld op 5200 K. De uitdrukking is om aan te geven hoe grote hekel ik heb aan zelfportretten… Mijn reactie op deze opdracht…