In oktober 2022 ben ik begonnen met de vakopleiding fotografie op het Da Vinci College in Dordrecht. Hiervoor moet ik een portfolio opbouwen met veel verschillende onderwerpen. Denk aan portret, product fotografie, boudoir, architectuur en reportage. Op deze pagina deel ik de foto’s uit dit portfolio. De opdrachten worden getoond in de volgorde dat we ze moeten afwerken. Dat is NIET chronologisch qua nummering!


OPDRACHT 4: Dubbelportret
Bij deze opdracht moest je een dubbelportret maken waarbij de relatie tussen beide geportretteerden gelijk duidelijk was. Nou volgens mij is dat wel gelukt tijdens deze superleuke shoot met Puk en Annemijn!

Portfolio opdracht 4: Dubbelportret
Wat een voorrecht om dit leuke stel vast te mogen leggen. Een van mijn leukste shoots tot dusver in een hele ongedwongen, fijne sfeer!

OPDRACHT 1-1: Beweging – Achtergrond scherp, onderwerp onscherp
Deze opdracht bestond uit twee delen. De eenvoudige variant was die waarbij het onderwerp onscherp moest zijn en de achtergrond scherp. De beweging wordt hier dus gesuggereerd door het wazige onderwerp.

Portfolio opdracht 1-1: Wazige fiets…
Voor deze opdracht hebben we mogen fotograferen bij een wielervereniging. Deze opdracht was niet heel lastig, focus op de achtergrond en fotografeer met een lange sluitertijd. Het is alleen zaak ervoor te zorgen dat je de fietser er helemaal op krijgt. Nou dat is gelukt! Het was een sombere, donkere dag en daarom heb ik de edit ook bewust wat donker gehouden.

OPDRACHT 12: Architectuur
Op zich is dit wel een opdracht die me ligt. Naast portretfotografie kan ik ook erg genieten van mooie lijnen in gebouwen en straten. Voor deze shoot ben ik naar Breda gegaan omdat ik weet dat daar een aantal van mijn favoriete gebouwen staan zoals het Chassé theater met zijn golvende lijnen, De Walvis en het Pathé theater etc.

Portfolio opdracht 12: Als een vis op het droge
Ik ben altijd onder de indruk geweest van de poptempel Mezz in Breda. Opgetrokken uit koper in een organische, golvende vorm. De ventilatie roosters op het dak geven een beetje de illusie dat het gebouw leeft en ademt.

Daarom deze keer gekozen voor een detailfoto binnen dit thema in plaats van een foto waar het gebouw helemaal op staat.

OPDRACHT 1-2: Beweging – Achtergrond onscherp, onderwerp scherp
Deze opdracht bestond uit twee delen. De lastige variant was die waarbij het onderwerp scherp moest zijn en de achtergrond onscherp. De beweging wordt hier dus gesuggereerd door de wazige achtergrond. Dat betekent dat je dus met een lange sluitertijd je camera moest “meetrekken” met je onderwerp (panning).

Portfolio opdracht 1-2: 078-6912192
Dat is het telefoonnummer op de zijkant van de voorbijrazende truck! Met de wielrenners was het niet gelukt er één zo scherp te krijgen dat de tekst op het shirt leesbaar was. En dat was de kwalificatie voor een gelukte foto. Na een heleboel pogingen is het bij deze coole vrachtwagen dan eindelijk gelukt om wel voldoende scherpte te behalen:)

En dan ook nog een truck zonder oplegger hetgeen m.i. meer dynamiek geeft aan de foto. Vanwege diezelfde dynamiek heel bewust gekozen voor een scheve horizon.

Ik vond dit echt een lastige opdracht maar ben toch best wel tevreden met het resultaat 🙂

OPDRACHT 13: Mensen aan het werk
Mmm, ook een leuke opdracht! Wie zou ik daar nu eens voor benaderen?? In eerste instantie dacht ik aan één van de handhavers van de gemeente Oosterhout (mijn werkgever). Die zien er altijd erg stoer uit in hun uniform! Maar toen zag ik in Dordrecht deze man in een minstens net zo cool uniform! Dit was hem!

Portfolio opdracht 13: Man met een missie
Deze zeer vriendelijke meneer was hard aan het werk om geld in te zamelen voor het werk van de Heer. Glunderend en driftig schuddend met zijn collectebus, wilde hij graag even op de foto 😊

Ik heb hem met plezier ingediend omdat het een man was met een echte missie en ik de foto daarom echt supergoed vind passen binnen het thema!

OPDRACHT 15: Ritme
Leg in een foto ritme vast… Oei, dat is een lastige… hoe moet je dat nu doen? Veel mede-cursisten kozen voor een element dat zich herhaalt op de foto. Zoals een lange rij kleurrijke OV-fietsen of de zaden in een zonnebloem. In eerste instantie heb ik ook die weg bewandeld en een foto ingeleverd van een lange rij bouten op de basis van een windturbine. Maar daar was ik niet echt blij mee. En dus besloten toch voor mijn originele idee gegaan!

Portfolio opdracht 15: 100 BPM!
Mijn eerste idee voor deze opdracht was deze hele letterlijke interpretatie. Ik heb eerder geprobeerd deze foto te maken voor een andere fotocursus maar dat lukte toen niet. Deze keer ging het wel goed en is de foto precies geworden zoals ik voor ogen had!

Het is de metronoom die ik gebruikte tijdens het oefenen op contrabas en basgitaar ingesteld op 100 BPM! Ik moest behoorlijk wat verbouwen in de schuur om hem te kunnen bereiken…

Genomen in zo’n opvouwbaar product fotografie studiootje van de Action. En welke foto bleek de beste? Juist die waar de daarin aanwezige verlichting in dat ding NIET aan stond!

Deze had ook voor de opdracht “Beweging” gekund 😉

OPDRACHT 12: Onderwerp in achtergrond
Leuke opdracht! Zorg dat het onderwerp op de een of andere manier in de achtergrond zit. Hier had ik meerdere ideeën voor maar uiteindelijk gekozen voor deze toffe foto van Denise.

Portfolio opdracht 12: Druppels
Tijdens een recente boudoir shoot heb ik voor deze opdracht een paar foto’s gemaakt. Ik heb hier bewust de focus gelegd op de druppels op het douchescherm zodat Denise wazig werd en in de achtergrond verdween.

Deze foto vond ik de beste van de serie omdat hier niet alleen Denise in de achtergrond is maar ook de grote tatoeage op haar been weer verdwijnt in de achtergrond.

OPDRACHT 2: Stadsgezicht in de avond
Bij deze opdracht heb ik heel bewust niet gekozen voor een stadsgezicht in de avond maar een foto van het industrieterrein Moerdijk. Dat is voor mij als inwoner van Moerdijk Dorp veel meer voor de hand liggend!

Portfolio opdracht 2: Shell Moerdijk
Dit is een opname van het prachtig verlichte complex van Shell Moerdijk in de avond. Relatief klein diafragma en een lange sluitertijd gebruikt om mooie stervorming te verkrijgen.

Uiteraard genomen met statief en afstandsbediening. Daarom ook weer eens de Nikon gebruikt omdat ik voor mijn RP geen afstandsbediening heb.

OPDRACHT 5: dier
Op zich vond ik dit een leuke opdracht! Dieren zijn tof om vast te leggen. Maar toen een mede-cursist een werkelijk fantastische foto had ingeleverd van een zwaan, zakte de moed me in de schoenen. Hoe kon ik daar nu tegenop… I know, het is geen wedstrijd maar je probeert je toch aan elkaar op te trekken om het beste uit jezelf te halen! En tien had ik geluk met een te gek model 😊

Portfolio opdracht 5: Zuinig mondje
Deze fraaie jongedame heb ik mogen vastleggen op de kinderboerderij van Zevenbergen. Een plek waar ik veel kwam met mijn kids toen die kleiner waren.

Ik was meteen verliefd op haar directe blik en dat zuinige mondje… zo van: “Pfff, moet dan nou!”
De foto is flink gecropt en in LR verbeterd maar heeft gelukkig nog steeds de scherpte die ik zocht.

OPDRACHT 5: portret
Natuurlijk maak ik heel veel portretten, dus het is eenvoudig te kiezen uit “de voorraad”. Specifiek zeggen “en dit portret maak ik speciaal voor de cursus” is lastig. Toch heb ik wel echt heel bewust voor deze foto gekozen van de leuke en super enthousiaste Sasha. Misschien niet de meest spannende foto maar het verhaal erachter maakt hem voor mij speciaal.

Portfolio opdracht 5: Sasha
De foto is genomen tijdens mijn eerste shoot dit jaar op een erg bewolkte en winderige dag. Dat is ook de reden dat ik de foto in de nabewerking niet te licht heb gemaakt. De schaduw aan de rechterzijde van haar gezicht weerspiegelt goed de sfeer van de dag.

Dit was Sasha’s eerste shoot en ze was best nerveus. Als kind wilde ze altijd graag model worden maar nu ze ouder is, vind ze zichzelf niet speciaal genoeg. Nou, daar ben ik het niet mee eens! Haar uitstraling is echt prachtig! Heerlijk natuurlijk, zonder dat neppe dat sommige meiden van haar leeftijd hebben! Een beetje mascara, meer had ze niet nodig.

Ze vond het lastig zichzelf zo close-up te zien. Ze heeft deze shoot ook mede gedaan om aan haar zelfvertrouwen te werken. Ze was echt zó verbaasd dat ik haar vroeg om model te staan! Waarom, is me een raadsel! Intussen heeft de foto honderden likes op diverse social media kanalen, dus ik denk dat ze zich echt geen zorgen hoeft te maken!

Ik heb ook zelden zo’n leuke shoot gehad! Sasha fotografeert zelf ook en we hadden zoveel om over te praten dat we soms vergaten foto’s te nemen. We zijn al een volgende shoot aan het plannen 🙂

OPDRACHT 10: boudoir fotografie revisited
Omdat de iets verder naar onder staande foto van Galyna toch meer artistiek naakt betreft dan echt boudoir, heb ik nog een tweede foto ingeleverd. Deze is genomen tijdens een boudoir shoot bij iemand thuis begin januari.

EDIT: tijdens de beoordeling van de foto’s tijdens de opleiding werd toch unaniem de foto van Galyna als beste gezien en goedgekeurd voor de boudoir opdracht! Ik laat deze foto van Bo toch even hier staan zodat jullie kunnen lezen over mijn twijfels!

Portfolio opdracht 10: Bo
De foto is enerzijds belicht door invallend zonlicht vanaf de linkerzijde door een klein raam met Luxaflex (grotendeels gesloten) en vanaf de rechterkant via een laag opgestelde softbox met flitser om zodoende extra schaduwen te creëren.

De foto is bewust in zwart-wit en vrij donker nabewerkt naar voorkeur van het model. Ze was er erg blij mee!

OPDRACHT 3: een glas bier zoals dat in een tijdschrift zou staan
Wat een moeilijke opdracht was dit zeg! Het lijkt zo simpel Een goed uitgelicht glas bier met bubbels, juiste hoeveelheid schuim, druppels op het glas en reflectie in het glas… Dus aan de slag met een PVC achtergrond, een studio flitser, diverse stukken piepschuim en duct-tape, een melkopschuimer, zout, een plantenspuit met glycerine en bier, veel bier…

Portfolio opdracht 3: Voorlopig geen bier meer voor mij…
Uiteindelijk had ik 4 kandidaten over: 1 helemaal perfect maar zonder druppels op het glas… 1 mét druppels maar met te weinig schuim, 1 mét druppels én schuim maar met veel teveel geknoeid bier rondom de voet en deze: mét genoeg schuim én druppels én bubbeltjes én reflectie in het glas.

Ik dacht in eerste instantie dat de achtergrond niet wit genoeg zou zijn. Daarom heb ik in Lightroom gekeken hoe het eruit zou hebben gezien als ik tijdens het fotograferen de achtergrond nog witter had gekregen. Daardoor werd de foto echter erg flets en zonder diepte. Daarom ben ik blij dat er nog wat grijs in zit! De uiteindelijke foto is amper bewerkt.

OPDRACHT 10: boudoir studiofotografie
In de studio hebben we de gelegenheid had ik de gelegenheid om een half uurtje te shooten met ervaren model Galyna. Het thema was boudoir maar ik heb dat wat ruimer geïnterpreteerd en gekozen voor artistiek naakt. Een kale studio leent zich daar m.i. beter voor dan voor boudoir waar ik graag en wat meer intieme/huiselijke sfeer zie.

Ik vond het werk in een kale, ongezellige studio behoorlijk tegenvallen evenals het werken onder tijdsdruk. Een half uur is echt zó voorbij, zeker als je alles nog op moet zetten en instellen! Ook het werken met studio flitsers is (nog lang) niet mijn ding. Voorlopig prefereer ik toch natuurlijk licht of op zijn minst continue daglicht lampen!

Portfolio opdracht 10: Beeldhouwwerk
Ik heb gekozen voor een vrij klinisch, sculpturaal beeld met de focus op pose en schaduwen. Daarom had ik er, voor het eerst bij een portret shoot, voor gekozen om met statief te werken omdat ik alle shots precies vanuit dezelfde hoek wilde maken. Niet zo’n beste keuze achteraf! Dat maakt het werk veel te statisch! Ik loop veel liever met mijn camera om het model heen, dat communiceert ook een stuk fijner! Daarnaast kun je dan ook eenvoudiger tussentijds de resultaten laten zien, iets waar ik nu helemaal niet aan toekwam.

Al met al was het dus wél een enorm leerzame sessie! En aan het model lag het zeker niet, Galyna was zeer professioneel en dacht goed mee! Gelukkig zijn toch ook nog een paar aardige foto’s uit gekomen. Op een aantal facetten kunnen ze absoluut beter, maar voor een eerste keer met flitsers ben ik wel tevreden. Enfin, oordeel zelf maar! Meer foto’s uit deze shoot vind je hier.

OPDRACHT 7: een foto die verdriet weergeeft

Portfolio opdracht 7: snoodaard!
Deze week helaas bijzonder weinig tijd gehad vanwege de afronding van een groot project op mijn werk 😦

Tussendoor gelukkig nog wel een moment gehad om deze foto te maken in het thema verdriet. Hierbij weer eens teruggegrepen naar mijn oude hobby 🙂 Het was alweer vele maanden geleden dat ik een LEGO foto had gemaakt en het was leuk dat weer eens te doen!!

Hier bewust gespeeld met mijn diafragma om de snode knipper op de achtergrond voldoende scherp in beeld te krijgen om goed herkenbaar te zijn, zónder helemaal in focus te zijn. In de nabewerking gekozen voor een wat sombere kleurstelling om de bedrukte sfeer nog extra te benadrukken.

Genomen languit liggend op straat met de camera op de grond via liveview en met remote.

OPDRACHT 14-1: een foto met weinig scherpte/diepte
Leuke workshop gehad in de Biesbosch en veel foto’s gemaakt voor opdracht 14 (een foto met véél en een met juist weinig scherpte/diepte). Ook best veel die prima voldeden voor de portfolio opdracht. Maar die ik niet mooi genoeg vond… Dus daarom een andere ingeleverd…

Portfolio opdracht 14-1: Femke
Deze foto van Femke is op 11-11 genomen tijdens een shoot in Den Bosch op de Paleisbrug achter het station. Ik heb hier bewust gespeeld met horizontale en diagonale lijnen en hoeken in zowel de brug als in de pose van Femke. De schaduw was een leuke bonus!

Deze foto voor deze opdracht gekozen vanwege de overduidelijke wazige achtergrond, uitzicht over het spoor. Dus ook weinig scherpte/diepte maar dan wel nét iets anders dan anders… 🙂

OPDRACHT 14-2: een foto met veel scherpte/diepte
De tweede foto van deze opdracht betrof een foto met veel scherpte/diepte. Voordat we de sessie met Galyna in gingen, ben ik met de camera nog op pad geweest door een berijpt en koud Moerdijk 🙂

Portfolio opdracht 14-2: Road to nowhere
Deze foto is genomen met de camera op de grond om zo een extra laag standpunt te creëren. Het is de toegangsweg naar ons dorp maar dan gezien het dorp uit. Ik heb gekozen voor een symmetrische compositie met een duidelijk verdwijnpunt en de horizon op 1/3 van onder. Dat is ook de reden dat mijn watermerk in dit geval in het midden staat!

Dit soort foto’s zijn niet helemaal mijn ding, ik werk zelden met een klein diafragma en ben een groot fan van bokeh en wazige achtergronden…

OPDRACHT 8: een foto met duidelijk perspectief

Portfolio opdracht 8: Waar Moerdijk bekend om is
Als onderwerp heb ik hier gekozen voor de Moerdijkbrug (de autobrug) die Brabant verbindt met Zuid-Holland. Een heel belangrijk verkeersknooppunt in de dagelijkse file informatie en voor velen het enige waar men de naam “Moerdijk” van kent.
De foto is genomen vanaf de Brabantse kant (uiteraard…) waarbij ik goed heb gelet op de lijnen. Zo zit de horizon precies op 1/3 en loopt de schaduwlijn in het water precies loodrecht in het midden van de foto.

Qua bewerking heb ik gekozen voor een wat meer analoge feel omdat ik dat goed vind passen bij de uitstraling van de inmiddels 44 jaar oude brug.

OPWARMERTJE: kies je mooiste foto ooit

Intro: Kies je mooiste foto ooit: Lieke
Dat is uiteraard niet te doen, want een portret- en bijvoorbeeld een architectuurfoto zijn niet te vergelijken! Ik heb gekozen voor deze foto van Lieke, genomen tijdens een watershoot eind augustus. Gewoon omdat ik het een prachtige foto vind van een prachtige meid! En omdat dit zo’n enorm leuke shoot was! En omdat deze foto de eerste was die meer dan 100 likes kreeg op mijn Instagram account. Maar ik heb natuurlijk veel meer foto’s gemaakt waar ik trots op ben, ook van landschappen, architectuur, LEGO etc. Deze keuze is gewoon NIET te maken!

OPWARMERTJE: zelfportret

Intro: Maak een zelfportret: Ikke
De volledige opdracht was “Maak een zelfportret aan de hand waarvan je jezelf kunt voorstellen aan je mede-cursisten“. Deze foto is gemaakt met mijn Canon RP met 50mm lens in een gebarsten spiegel aan mijn bureau. Mijn gezicht werd bijgelicht door een LED paneel dat stond ingesteld op 5200 K. De uitdrukking is om aan te geven hoe grote hekel ik heb aan zelfportretten… Mijn reactie op deze opdracht…