Cursus fotografie Nieuwe Veste deel 2

Op 30 september ben ik begonnen bij de Nieuwe Veste in Breda aan de cursus fotografie jaar 2/3. Gevorderden dus… Uiteraard schrijf ik op dit blog hierover! Deze post wordt wekelijks aangevuld met een verslagje en zo mogelijk foto’s van de les van die week. Dus kom vooral nog eens terug 😉 Deel 1 vind je hier.

Covershoot
Ik sloot deel 1 van mijn blog over deze cursus af met de opmerking dat ik Photoshop misschien best weleens heel leuk zou kunnen gaan vinden… Nou, dat klopt! Ik ben namelijk al druk aan de gang geweest met het maken van de magazine cover! Het resultaat hou ik nog even “onder de pet” totdat het helemaal klaar is maar tot dusver ben ik best tevreden 😊

Wat een mooie koppen hebben Erik en Caspar toch 😊! Eén van de foto’s uit mijn magazine “cover shoot”

Maar eerst moesten er natuurlijk cover foto’s gemaakt worden en dat viel vies tegen… Aan mijn modellen lag het niet, Caspar en Erik dachten goed mee en waren erg geduldig. Nogmaals dank mannen! Een ook de locatie was prachtig, we hebben onder andere geschoten bij kasteel Bouvigne en het Mastbos. Nee, het lag gewoon aan mij en mijn voorbereiding… En aan de zenuwen, ik vond het namelijk best spannend, zo’n eerste “officiële” shoot en maakte ik me er ook meer druk om dat dat ik had verwacht…

Een testfoto van het mooie kasteel Bouvigne!

De shoot zelf verliep heel gezellig maar ook een beetje rommelig. Ik kreeg maar niet het shot voor mijn lens dat ik in mijn hoofd had zitten. Twee mannen op handbikes, hele lage fietsen, zijn ook best lastig om in portret stand goed beeldvullend te fotograferen! Veel lastiger dan twee “rechtop fietsers”! Daarnaast had ik ook nog beter onderzoek moeten doen naar het soort foto dat normaliter op de kaft van Fiets magazine staat. Dat is dus een ruim gesneden actie foto. En wat heb ik met name gemaakt?… Juist, (te) krap gesneden portretten

En dan het fotograferen in portret stand, dus met de camera een halve slag gedraaid. Ik vind dat zo onnatuurlijk… Daar moet ik echt aan wennen! En achteraf was dat ook niet nodig, want met de resolutie van mijn camera (24 MP) had ik ook landscape kunnen fotograferen en daarna tot portrait kunnen croppen…

Er zaten best een aantal aardige foto’s tussen maar dus eigenlijk geen goed cover materiaal. Maar we doen het er maar mee… dat is immers ook onderdeel van het leerproces! En dus ben ik enthousiast begonnen met het opmaken van de cover in Photoshop. En dat is inderdaad erg leuk! Maar wat een uitgebreid pakket! Het doet me sterk denken aan een pakket dat ik in mijn werk dagelijks gebruik, Visual Studio, met zijn ontelbare opties en “panes”. Door zelf te “pielen” en af en toe het nodige op te zoeken op internet, heb ik de cover een aardig eind af gekregen. Morgenavond hebben we een specifieke Photoshop les, dus daar kan ik vast nog wat vragen kwijt!


Les 5: Pindakaas photoshoppen
Vandaag géén foto’s maken maar alléén aan de slag met Photoshop. In mijn geval de volledige versie terwijl de rest Photoshop Elements gebruikt. Gelukkig legt Sabine ook steeds uit waar ik bepaalde opties kan vinden in mijn versie 👍

We hebben met een aantal bestanden die Sabine had aangeleverd een pindakaas advertentie in elkaar geknutseld. Althans, totdat mijn laptop er genoeg van had… We hebben gewerkt met masking, schaduwen, tekst, gecropt en veel geknipt en geplakt. Het eindresultaat was uiteraard verre van perfect maar het liet wel goed zien wat een programma als Photoshop allemaal in zijn mars heeft! En ik heb een aantal goede tips gekregen om de laatste hand te kunnen leggen mijn cover.

Toch hoop ik dat we binnenkort ook weer wat meer écht gaan fotograferen, hoe leuk ik nabewerking ook vind… Want ook op dat gebied heb ik nog zo ontzettend veel te leren! We gaan het zien!


Les 6: coaching en flitsen
Vandaag begonnen we met het bespreken van onze voortgang met de tijdschrift cover. Dit soort besprekingen zijn o.a. de reden dat ik graag naar een fysieke cursus ga: je leert daar zoveel van! En het is ook nog eens gewoon leuk! Daarom was het erg jammer dat één van de cursisten er niet bij kon zijn.

Mijn cover is af! Ik ben er heel blij mee!

Het commentaar op mijn cover was kort maar krachtig…: “Niets meer aan doen!” Nu had ik hem ook al besproken met een bevriend fotografe en laten beoordelen door twee grafisch vormgeefsters, dus de meeste dingen die beter konden had ik er al uit gehaald 😉 Maar desondanks erg leuk om te horen!

Daarna hebben we een stukje intro gehad over flitsen op het eerste of tweede gordijn gevolgd door een korte workshop. Dat ging niet zo goed, Wim en ik kregen het niet aan de gang op onze Nikon D7000/7100… Pas toen ik het probeerde met een losse reportage flitser (eerste keer met zo’n ding…) ging het goed. Thuis heb ik het wel aan de gang gekregen gelukkig 😊. Over flitsen weet ik echt helemaal niets, dus alle input is hier welkom! Volgende week een workshop “splash-fotografie” dus dan kan ik mijn “flits-hart” vast ophalen!


Geklieder!
Vanavond een avondje gekliederd… met splash-fotografie! Na een korte intro over flitsen en splash-fotografie zijn we aan de slag gegaan. Eerst met flitsen en dat ging niet helemaal lekker… Want wat ik ook instelde op de camera qua flits intensiteit, ik zag er geheel niets van terug in de foto’s. Bij anderen zag ik dat wel. Dus dat moet ik zeker nog eens nazoeken in mijn handleiding!

Het LEGO poppetje, dat ik “toevallig bij me had” hebben we gebruikt om te kunnen scherpstellen op het midden van het glas.

Na het test flitsen zijn we een opstelling gaan maken met achtergrondpapier en een deurmat om het gespetter op te vangen. De opdracht was om eerst een aantal fotos te maken met natuurlijk licht en daarna een aantal met flits.

Spectaculaire spetters maar helaas niet scherp… Genomen met natuurlijk licht.

Wat was dat moeilijk! Timing is alles… en mikken… Het viel nog niet mee om het water vanuit de maatbeker in het glas te laten landen! Bij de eerste sessie konden we schieten in burst modus. Dan worden er snel achter elkaar een aantal foto’s genomen. Zodat er hopelijk wat goeds bij zit.. Maar zelfs dat viel tegen!

Met flits al een stuk scherper! En wat ik hier ook mooi vind is dat je de vullende straal niet meer ziet 😊

Bij het tweede deel van de workshop werd de flits gebruikt. En daar hadden we een tegenvaller… de reportage flitser van Andrea bleek niet te passen op mijn camera! En ik maar denken dat al die hot shoes gelijk waren! Maar helaas, ook hier zijn Canon en Nikon niet compatibel…

En dus heb ik noodgedwongen mijn pop-up flitser gebruikt. Maar dat ging eigenlijk prima! De foto’s zelf zijn een stuk scherper maar het is wel veel moeilijker! Want hier kun je de burst modus niet gebruiken omdat de flitser dat niet bij kan houden… Die kan immers maar één keer flitsen, goed timen dus!

En nog eentje voor de fun. Niet scherp helaas…

Al met al hebben we ons prima geamuseerd 😊 Maar het was wel een enorm geklieder, na iedere foto moest er gedweild worden… En de lol is nog niet op, want we hebben als huiswerk de opdracht om nog wat splash foto’s te maken! Maar dan de variant waar je iets in een vloeistof gooit. Ben benieuwd hoe dat gaat…

Wat een rommel geeft dat zeg!

Nou, dat was dus best wel een gedoe! Op zondag een opstelling gemaakt buiten in het zonnetje. En desondanks moest ik naar ISO 6400 om aan een snelle sluitertijd te komen 😲 Ik wilde twee scènes maken: één met een grote bak met water met siroop en één met een kleine bak met melk…

Ik begon met de grote bak. Als achtergrond had ik een zwart deurpaneel van onze koelkast genomen. Helaas begon het na het opstellen ineens te waaien en mijn achtergrond waaide om… en liep daarbij twee krassen op 😕 Toen begon het ook nog te regenen en nadat ik naar binnen was gevlucht bleek mijn camera helemaal dood te zijn. Ik was er echt helemaal klaar mee!!!

Een van de eerste splashes in de grote bak!

Na het middag eten toch nog maar een poging gewaagd. Mijn accu was weer bijna vol en het was droog intussen. Maar de achtergrond zat intussen weer veilig de koelkast, dan maar geen effen achtergrond!

En dan plonsen maar! Mijn “projectielen” waren een LEGO eendje, de Yellow Submarine, een rubber ducky en een Funko Pop (Adipose van Doctor Who). En allemaal mochten ze om beurten de bak in. Wat een gespetter!! Ik heb verschillende standpunten gebruikt en dat heeft onderstaande foto’s opgeleverd.

Daarna wilde ik chocolade laten zwemmen in een bakje melk. Met het idee iets met een onderschrift te doen als: “zo wordt chocolademelk dus gemaakt!” Maar dat viel een beetje tegen… Het spettereffect van de melk was heel mooi maar het viel niet mee de vallende chocolade ook op de foto te krijgen. En al zeker niet scherp…

Zo wordt chocolademelk dus gemaakt 😉

Na een heleboel pogingen heb ik het opgegeven. Het stond intussen blank van de melk en ook mijn camera zat helemaal onder de spetters. Op de een of andere manier was mijn lens gelukkig gespaard gebleven 😊. In de nabewerking een heleboel ruis weggepoetst maar lang niet alles. Met ISO 6400 is dat ook wel lastig. Zie hieronder het resultaat.

Al met al vond ik het een leuke maar ook heel moeilijke opdracht. Het goed leggen van de focus is haast onmogelijk en dan komt er ook nog eens een heleboel geluk bij kijken. Nee, dit is zeker niet mijn nieuwe passie…

Verder in deel 3!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s