Cursus fotografie Nieuwe Veste deel 1

Deze post wordt wekelijks aangevuld met een verslag en zo mogelijk foto’s van de les van die week. Dus kom vooral nog eens terug 😉

Op 30 september ben ik begonnen bij de Nieuwe Veste in Breda aan de cursus fotografie jaar 2/3. Gevorderden dus. In eerste instantie had ik graag verder gegaan bij Rob van der Pas in Dordrecht maar de kosten van die cursus vond ik echt te hoog. Na wat verder te hebben gezocht, vond ik deze cursus bij de Nieuwe Veste en die leek me ook wel wat. Na wat contact met Sabine van der Veeken, de docent, was ik welkom om aan te sluiten bij de tweede jaar groep van 10 personen of bij een tweede/derde jaar groep van 5 personen. Dat laatste heb ik gedaan want bij een kleine groep is er meer individuele aandacht en daarbij kende de meeste leden van deze groep elkaar ook nog niet en dat was voor mij als nieuwkomer wel zo fijn!

7-10-2021: Eén van de experimenten die ik na de tweede les heb gedaan 🙂

Les 1: Kennismaken
De eerste les stond in het teken van kennismaken en bespreken van het programma. Even aftasten waar iedereen stond en wat de cursisten al wél en niet gedaan hadden. Het is een diverse groep, drie dames en drie heren, in de leeftijd van 24 tot ergens in de zeventig. Ik denk dat ik de één na jongste was… ook weleens leuk!

Na het bekijken van elkaars foto’s, zijn we aan de slag gegaan met het eerste thema waar we aan gaan werken: product- en reclame fotografie. Niet een onderwerp waar ik nu gelijk heel warm voor liep maar wat wellicht toch meer in zich heeft dan dat ik om eerst instantie dacht! Bij reclame fotografie is het vertellen van een duidelijk verhaal of het oproepen van een emotie misschien nog wel van groter belang dan bij “gewone” foto’s en dat is iets waar ik zeker nog over wil leren! Het onderling bespreken van een aantal goede en minder goede reclame foto’s was dan ook een leuke start om hiermee aan de slag te gaan! Ik ben heel benieuwd waar deze cursus naartoe gaat!


7-10-2021: Eén van de productfoto’s van “whisky” die we vandaag gemaakt hebben. Ik heb hem voor de grap opgemaakt als advertentie, geinspireerd door een bekend whisky merk 😉

Les 2: De opdracht een aan de slag!
Na een intro over reclame fotografie, onder andere door dit Klokhuis fimpje, heeft Sabine de opdracht uitgelegd: “My Magazine”. In het kort: we gaan een cover maken voor een tijdschrift naar keuze waarbij jouw foto de potentiële koper moet verleiden het blad te kopen! Via het bepalen van je doelgroep, het bedenken van een concept en dat presenteren via een moodboard, komen we uiteindelijk bij het opmaken van je cover in Photoshop. Nadat je uiteraard een paar passende foto’s hebt gemaakt 😉

Zoals ik al eerder aangaf bij les 1, iets héél anders dan dat ik verwacht had/gewend was maar wel een grote uitdaging! Heb er wel zin in! Het kiezen van een tijdschrift en het maken van het moodboard, is het huiswerk voor deze week…

En dan aan de slag! In tweetallen kregen we de opdracht productfoto’s te maken. Het product was een glas whisky (nou je, koude thee…) en de props/hulpmiddelen die we erbij kregen waren een kaasplankje, een paar vellen zwart papier, wat schilderstape en wat aanstekers/lampjes voor het creëren van lichteffecten. En daarmee aan de slag gaan was leuk! Mijn maatje deze keer was Andrea, de benjamin van het gezelschap maar wel een dame die wist wat ze deed! Om de beurt hebben we onze camera bediend en pyromaantje gespeeld… Met behulp van een stoel en twee grote vellen zwart papier, hebben we een achtergrond gemaakt. De zaklamp van mijn telefoon, wat gedimd met een paar laagjes schilderstape, hebben we achter het glas gelegd voor ene mooie lichtval door de “whisky”. En daarna maar experimenteren met sluitertijd, belichting en het “schrijven” met de aansteker en andere lichtbronnen… Ondertussen liep Sabine rond en gaf aanwijzingen waar nodig. Dat fotograferen is trouwens nog best lastig in het donker… Waar zit dat knopje nou?

In de galerij hieronder vind je een paar foto’s die ik gemaakt heb. Het was leuk om te doen, we hebben ons prima geamuseerd! Ben ook benieuwd naar Andrea’s foto’s…

Na afloop van de les hebben we nog even nagepraat en daarna ben ik nog een aantal nachtfoto’s gaan maken in Breda. Helaas was mijn accu ineens op waardoor het gedaan was met de pret maar ik heb toch even leuk kunnen spelen met het fotograferen van lichtstrepen, stervorming en neonreclames!

7-10-2021: Nog een foto die ik na de tweede les heb gemaakt. Oefenen voor de “lichtstrepen” opdracht die ik nog in moet leveren voor de, héél andere, online gevorderden cursus waar ik ook nog mee bezig ben… Ben er nog niet helemaal tevreden mee, die lichtmast in beeld is niet mooi en er is iets teveel omgevingslicht en iets te weinig autolicht hier… Maar het was wel leuk om te doen!

Les 3: Pindakaas!
De les begon vandaag met de bespreking van onze moodboards. Ontzettend leuk om te zien hoe eenieder de huiswerkopdracht had ingevuld! Zo was er Louis die genoeg materiaal had verzameld voor een hele jaargang van het door hem gekozen “Buitenleven” en Anick die de door haar zoon ontwikkelde elektrische boot, de Drifty, tot main feature van haar editie van Volkskrant magazine hoopte te gaan maken. Ook Wim had gekozen voor Volkskrant magazine maar dan met als thema het contrast in architectuur tussen de moderne en de achterstandswijken in Rotterdam. Monique gaat op haar beurt voor een op de “Linda” en de “Jan” geïnspireerde glossy met haar eigen naam en Andrea tot slot, hield haar opties nog een beetje open met ideeën voor zowel een mode-glossy als de “Elle” of een herfsteditie van “Buitenleven”. Ik ben echt enorm benieuwd naar wat het uiteindelijk allemaal gaat worden!

En ikzelf dan? Nou, ik ga voor een speciaal nummer van het magazine “Fiets” waarin het handbiken in het zonnetje wordt gezet vanuit een sportieve invalshoek! Misschien maak ik er wel een themanummer van over speciale fietsen maar de main feature is dus het handbiken. Dat wil ik op een positieve wijze in beeld brengen met de nadruk op “het denken vanuit mogelijkheden in plaats van vanuit een beperking”. Hieronder zie je mijn moodboard.

Het eerste moodboard dat ik ooit gemaakt heb. Ik ben er wel tevreden mee, ik denk dat de boodschap die ik wil overbrengen wel duidelijk is. Nu is het de vraag of dat ook gaat lukken…

Voordat ik met het moodboard aan de slag ben gegaan, heb ik eerst twee handbikemaatjes benaderd met de vraag of ze model zouden willen staan voor de coverfoto. En daar waren ze gelukkig erg enthousiast over! Eén van hen is zwaar bebaard, vandaar de foto rechtsboven op het moodboard mocht je je dat afvragen 😉 We zijn nu samen aan het brainstormen over een locatie, het zal ergens rondom Breda worden, wellicht het Mastbos?

Wat voor foto het gaat worden, weet ik nog niet precies. In ieder geval zal het één grote foto zijn zonder inzetjes. Op de echte covers van “Fiets” staat nagenoeg altijd een actiefoto met daarop één of meerdere fietsers. Soms is het een wat meer statische foto en héél soms een product foto van een nieuw fietsonderdeel of iets dergelijks. Ik ga waarschijnlijk voor één van de twee eerste opties en dan zo mogelijk in een herfstsfeer.

Komend weekend rijden allebei “mijn” modellen mee in de kermiskoers in Breda tijdens de Rooie Zondag en ik ga zeker proberen daar wat actieshots te scoren. Aandachtspunten hierbij zijn:

  • wil ik de actie bevriezen of juist met “panning” aan de slag (meebewegen met je onderwerp zodat de achtergrond wazig en bewogen is en daarmee snelheid suggereert)
  • het fotograferen in de portretstand (want dat is een tijdschriftcover nu eenmaal).

Ik ben heel benieuwd!

Tja, wat moet je daar nu mee, met zo’n pot pindakaas…

Na de moodboard bespreking en een korte presentatie over het suggereren van “zweven” in product fotografie, zijn we hier nog even zelf mee aan de slag geweest. De attributen: een plankje, pinda’s, nylondraad en een pot Calvé… De foto’s werden vandaag tegen een witte achtergrond gemaakt en uitgelicht met daglicht studiolampen. Dat laatste was ook nieuw voor mij! De opdracht was om een product foto te maken met daarin zwevende elementen. Dat kon je dan doen met dat visdraad wat we dan in een latere les weg zouden gaan “shoppen” in Photoshop. Ok…

Andrea was vandaag wederom mijn partner in crime, we beginnen al een beetje op elkaar ingespeeld te raken 🙂 Na het opzetten van de achterwand moest de “creative flow” toch echt gaan stromen maar dat gebeurde helaas niet echt… En ik was ook even vergeten hoe ongelooflijk vervelend het is om dat visdraad te knopen! Uiteindelijk hebben we gekozen om een aantal pinda’s aan elkaar te knopen en te doen alsof die zo uit de pot stromen als je hem ondersteboven houdt. Daarmee benadrukkend dat Calvé alléén pinda’s en niets dan pinda’s bevat (waar ik overigens niets van geloof…). Dat leverde bovenstaande foto op, nog niet “geshopt”. Nou niet echt iets bijzonders…. Gelukkig mogen we hier een volgende keer verder mee dus dat geeft ons wat tijd om er verder over na te denken… En om een naald op te zoeken om de pinda’s mee te kunnen rijgen! Wordt vervolgd dus!


Les 4: Photoshop en kermis
Deze keer zijn Andrea en ik begonnen met onze tweede shoot van de pot pindakaas… Vorige week hadden we eigenlijk te weinig tijd en ook niet de juiste attributen. Maar vandaag waren we beter voorbereid, Andrea had zelfs thuis een heuse pinda-waterval in elkaar gelijmd met een speciaal daarvoor gekochte pot pindakaas en pinda’s. En dat terwijl ze niet eens pindakaas lust… Ik had zelf naald, ijzerdraad, tangen en nog een kleine verrassing meegenomen. Zo goed voorbereid waren we eigenlijk best snel klaar en konden we ons bij de anderen voegen.

Er is helemaal niets mis met een roze olifant! Zolang die niet door de drank komt dan…

De anderen waren alvast begonnen met een intro in Photoshop Elements, het fotobewerkingsprogramma dat we binnen de cursus gebruiken. Ik dacht dat dat ook in mijn Adobe CC abonnement zat maar helaas, ik heb alleen de volledige versie van Photoshop. Vlak voordat ik thuis vertrok, had ik die nog even snel op mijn laptop geïnstalleerd… Gelukkig bleek ter plekke dat het ook werkte en Sabine, de docent, gaf steeds speciaal voor mij de verschillen aan met Elements. We kregen een eerste uitleg over het werken met lagen en eenvoudig retoucheren. Met dat laatste heb ik vandaag mijn eerste object uit een foto geshopt!

Met een sluitertijd van 20 seconden krijg je dit soort platen, best mooi!

Daarna kregen we de keuze of we nog even naar de kermis zouden gaan om te fotograferen of dat we door zouden gaan met Photoshop. De meesten wilden het laatste, dus dat werd het. Wat mij uiteraard niet belette om na afloop zelf nog even een rondje Kermis te doen…. alwaar ik Sabine tegenkwam met haar tweede groep van de avond!

Ik ben er niet zo heel lang geweest. In de drukte en herrie van de kermis voelt het voor mij niet echt comfortabel om daar rustig foto’s te gaan maken op statief en met een hele lange sluitertijd. Ik heb een paar platen gemaakt en ben toen lekker naar huis gegaan.

Volgende week geen les vanwege de herfstvakantie, dus dat geeft me mooi wat tijd om alvast een beetje te stoeien met Photoshop. Ik heb genoeg foto’s waar nog iets aan te “verbeteren” valt… En ik heb nu al gezien dat ik Photoshop misschien best weleens heel leuk zou kunnen gaan vinden…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s