Samen op fotocursus! – les 6 en resumé

De afgelopen 6 weken hebben Jasper en ik met veel plezier deelgenomen aan basiscursus fotografie bij Fotografie Ploeg in Alblasserdam! We hebben samen een hoop geleerd over compositie, de belichtingsdriehoek, licht en nog véél meer! En uiteraard hebben we ook een hoop foto’s genomen: hier vind je deel 1, deel 2 en het verslag van de praktijkavond!

Onze groep onderweg tijdens de praktijkavond in Dordrecht op de foto gezet door een argeloze voorbijganger.

Les 6: Fotobewerking basics
Deze les stond vooral in het teken van het beantwoorden van een breed scala aan vragen, onder andere vanuit de praktijkavond. Over compositie, belichtingscompensatie, contrast etc. Daarna heeft Jeroen aan de hand van een aantal voorbeelden laten zien wat je kan met een fotobewerkingsprogramma als Lightroom of Luminar. Overigens gebruik ik zelf op dit moment een combinatie van Capture NX-D op de laptop en Snapseed op de tablet/telefoon, deze tools zijn beide gratis en op dit moment kan ik daar nog prima mee uit de voeten! Maar misschien ga ik binnenkort toch ook Lightroom eens proberen…

Jeroen gaf de volgende stappen aan die hij vaak doet als hij begint met een foto te bewerken:

 • hoge lichten helemaal eruit (-100 naar links in Lr)
 • schaduwen eruit (+100 naar rechts in Lr)
 • zwarte tinten iets versterken
 • witbalans naar voorkeur kiezen

Met de eerste twee stappen breng je het contrast naar elkaar toe, je maakt bijvoorbeeld lucht blauwer (= donkerder) en de bestrating lichter. Met de bovenstaande stappen kun je een foto vaak al snel een heel stuk verbeteren!

Met het officiële certificaat op zak en mijn camera, kan ik de hele wereld aan!

Daarna ging Jeroen nog in op de richting van het licht en hoe dat je foto kan beïnvloeden. Denk aan strijklicht als de zon heel laag staat of het harde, felle licht op het midden van de dag. Tip: zet iemand waar je een portret van wilt schieten in de schaduw!

Soorten fotografie
Het laatste deel van de les werd besteed aan het doorlopen van een aantal soorten fotografie. Gewoon om ons te inspireren! Zo hebben we bij “food fotografie” gezien hoe Mc Donalds een hamburger fotografeert voor zijn reclames… Ze gebruiken wel 6 flitsers en hebbe 2,5 uur nodig om de burger toonbaar te maken! Dat geeft te denken…

Andere soorten fotografie die langskwamen waren o.a.:

 • Dierenfotografie
 • Sportfotografie -> tip: vraag je lokale sportvereniging of je welkom bent, die vinden dat vaak super!
 • Concert/evenementen fotografie
 • HDR fotografie: hierbij worden meerdere foto’s met verschillende belichting gecombineerd tot één foto
 • Macrofotografie
 • Straatfotografie -> tip: gebruik je telefoon, dat valt veel minder op dan een telelens!
 • Urbex fotografie, dat vind ik wel erg mooi! Ik hou wel van dat desolate sfeertje…

Tot slot werden onze foto’s van het mooie Dordrecht uitgebreid besproken, erg leuk en interessant!

Final thoughts
Al met al vond ik de cursus zeker de moeite waard. Jeroen legde alles duidelijk en met veel geduld uit. Voor mij persoonlijk had het soms wat sneller gemogen maar gezien reacties van de andere cursisten is dat heel persoonlijk. Het was fijn om de basics op een overzichtelijke manier gepresenteerd te krijgen. En ook om er, via het huiswerk, gelijk mee aan de slag te gaan. De bespreking van het huiswerk vond ik steeds het leukste deel van de avond, daarvan leerde je enorm veel! Volgens mij vond Jasper het ook leuk en goed te volgen, het is dus ook prima te doen door een jongen van 13. Kortom, een aanrader!

En hoe nu verder?
Ja, dat is echt nog wel een grote vraag voor mij persoonlijk! Ik weet intussen wel dat ik fotografie erg leuk vind! Het begint zelfs het fietsen een beetje te verdringen en dat is iets waar ik goed op moet letten want dat wil ik zeker niet! Maar wat voor soort fotografie dan? Nu vlieg ik van links naar rechts en ik zou me liever eerst in één bepaald soort fotografie wat verder willen verdiepen. Maar welke soort dan? De razend populaire macrofotografie? Al wordt ik die bloemen en insecten waarschijnlijk ook weer snel zat… Of toch architectuur? Maar daar moet ik weer steeds voor op pad, want in ons dorp heb ik iedere steen wel op de foto gezet intussen… Urbex? HDR? En niet te vergeten LEGO-fotografie, iets wat ik ook erg leuk vind maar weer een hele aparte tak van sport…

Voorlopig weet ik het echt nog niet! Ik denk wel dat ik de vervolgcursus ook ga doen maar dan online. De offline versie is pas in november en dat duurt me te lang. Ik wil door! Om met Jeroens woorden te spreken: “#blijf klikken”!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s