Fotocursus: Gevorderden

Na de offline beginnerscursus fotografie die ik samen met Jasper heb gevolgd, had ik de smaak te pakken! En ben ik gelijk doorgegaan met de online gevorderden cursus. Hierin wordt o.a. ingegaan op de M-stand, landschapsfotografie, nachtfotografie en het gebruik van filters. In deze post zal ik de foto’s posten die ik heb ingestuurd voor de diverse huiswerkopdrachten alsook het commentaar dat Jeroen erop heeft gegeven.


Opdracht 1 – M-stand
De opdracht was simpel: maak twee foto’s in de M-stand. Sinds les 4 van de offline basiscursus in Alblasserdam, ben ik al overgestapt op de M-stand. Dus ik had genoeg materiaal uit te kiezen voor deze eerste opdracht van de online gevorderden cursus die ik aansluitend ben gaan doen… Gekozen voor twee beelden die ik de afgelopen dagen in Keulen heb genomen.

Blik in de verte
Hier ben ik gegaan voor de sterke leidende lijn tussen deze flatgebouwen langs de Rijn. Ook het kleurcontrast tussen de linker- en rechterrij gebouwen en de lucht sprak me aan. F11, 17mm, ISO100, 1/125
Eigenwijs
Deze foto heb ik genomen vanaf een laag standpunt (gehurkt). Het sterke contrast tussen de grauwe, grijze kleuren van de huizen en de auto’s op de voorgrond en het rood van de Seat trok me aan. Een ook de pure eigengereidheid, nét een andere kleur en nét wat verder uitstekend dan de rest…
F4.5, 38mm, ISO100, 1/80

Commentaar Jeroen
Beide foto’s zijn erg mooi. De instellingen zijn goed gekozen. Wat je omschrijft zie ik ook zo terug in de foto’s. Goed nagedacht over de compositie en de contrasten tussen oud/nieuw en kleuren. Goed gezien en gemaakt.


Opdracht 2 – Landschapsfotografie
De eerste/tweede opdracht met betrekking tot de landschapsfotografie was de volgende: maak twee verschillende landschapsfoto’s met minimaal de volgende onderdelen:

 • Horizon op een derde van de boven- of onderkant
 • Horizon recht
 • De foto moet van voor tot achter scherp zijn.

Maak deze foto’s waarbij je minimaal twee composities hebt toegepast:

 • Leidende lijnen
 • Natuurlijke kadering
 • Symmetrie
 • Reflectie

Ik heb best lang zitten stoeien met deze opdracht tijdens mijn vakantie in Bretagne en Normandië… Er was hier weinig gelegenheid tot het nemen van foto’s met reflectie en symmetrie, dus heb ik gekozen voor leidende lijnen en kadering. Met name die met kadering bleek lastig. Maar goed, dit is wat ik ervan gemaakt heb! Deze twee foto’s heb ik uitgekozen omdat juist die perfect de sfeer oproepen van onze vakantie! Instellingen onder de foto’s.

Een frisse duik!
De lijn van de vlonder leidt je zo de Atlantische Oceaan in voor een verfrissende duik onder het warme licht van de laagstaande avondzon! De steen op de voorgrond heb ik meegenomen om wat diepte te creëren. Het pad en de oceaan is hier het belangrijkst, daarom de horizon op 2/3 van onder gelegd. F11, 35mm, ISO100, 1/125

Commentaar Jeroen
Goede uitwerking van de opdracht. De instellingen zijn goed gekozen. Goede leidende lijn die je meeneemt naar de zee. Goede diepte in de foto. De foto is goed scherp.

Typisch…
Hier heb ik bewust gekozen voor het hek als kader, het introduceert ook diepte in de foto. Het uitzicht zelf is niet heel spannend, gewoon een typisch Frans kerkje tegen een bewolkte lucht. En dat was heel kenmerkend voor deze streek in Normandië: veel groen doorsneden door smalle weggetjes maar niet heel spannend qua uitzicht. En eigenlijk is daar helemaal niets mis mee! Het drama in de wolken vond ik hier wel erg mooi, dus daarom de horizon op 1/3 van onder gelegd. F11, 29mm, ISO100, 1/160.

Commentaar Jeroen
Goede uitwerking van de opdracht. De instellingen zijn goed gekozen. Mooi kader en een aantrekkelijk landschap wat je erdoorheen ziet. De mooie dreigende lucht en de kerk bijna op de derde regel maakt het af.


Opdracht 3 – Landschapsfotografie – leidende lijnen
De derde opdracht met betrekking tot de landschapsfotografie was de volgende: maak twee verschillende landschapsfoto’s met leidende lijnen en:

 • Horizon op een derde van de boven- of onderkant
 • Horizon recht
 • De foto moet van voor tot achter scherp zijn.
De Langstraatlijn
Deze HDR foto (samengesteld uit drie verschillend belichte foto’s) is gemaakt bij het spoor tussen Lage Zwaluwe en Oosterhout. Dit spoor wordt nog maar twee keer per week gebruikt door één trein die één keer op en neer rijdt (ma en wo) en dat maakt dit een veilige plaats voor dit soort foto’s, ook al mag dat officieel niet…

Bij nader inzien was het niet handig een foto genomen op het spoor te plaatsen! Ik weet dan wel precies hoe het zit met de dienstregeling op dit baanvak maar dat kun je aan de foto niet zien. Dus zie deze foto ook als waarschuwing hoe het niet moet, maak geen foto’s op het spoor!!!

Ik heb gekozen voor dit beeld vanwege de hele sterke leidende lijnen die hierin zitten, niet alleen die van het spoor (door het hoge standpunt zie je ook de lichte strepen op de rails nog eens extra goed) maar ook die van de palen van de hekken ernaast en de sloten daar weer naast. Ook het feit dat de plaat grotendeels symmetrisch is, spreekt me aan. Omdat de lucht erg fraai was, heb ik gekozen om de horizon op 1/3 van onder te leggen. F11, 17mm, ISO100, 1/800.

Commentaar Jeroen
Fototechnisch is dit een erg goede leidende lijn die prachtig doorloop tot aan de horizon. Je kunt hem nog sterker maken door hem onder in de hoeken te laten beginnen of door hem diagonaal door het beeld te laten lopen. Ondanks je uitleg dat het spoor bijna niet gebruikt wordt, probeer ik dit soort foto’s toch te ontmoedigen. Niet iedereen leest je verhaal en krijgt het idee toch dit soort foto’s te gaan maken, met alle gevaar van dien…

To infinity and beyond
Deze foto is genomen op een kustweg op het schiereiland Quiberon in Normandië. De mooie slinger in de weg, de ene motorrijder en het mooie contrast tussen het blauw en het geelgroen van de planten spraken me aan. De weg neemt je mee naar de horizon, naar het onbekende… Overduidelijk is de weg hier het belangrijkst, vandaar de horizon op 2/3 van onder. F14, 17mm, ISO100, 1/80.

Achteraf had ik misschien moeten wachten totdat de motorrijder iets dichterbij was, in de bocht. Nu valt ie een beetje weg tegen de geparkeerde auto’s

Commentaar Jeroen
Mooie leidende lijn. Doordat hij diagonaal door het beeld loopt en onderin de hoek begint, maakt het de lijn extra sterk. De motorrijder had inderdaad iets dichterbij mogen zijn. Jammer dat die auto’s daar staan. Je kunt ze in de nabewerking nog weghalen.


Opdracht 4 – Landschapsfotografie – natuurlijke kadering
De derde opdracht met betrekking tot de landschapsfotografie was de volgende: maak twee verschillende landschapsfoto’s met natuurlijke kadering en:

 • Horizon op een derde van de boven- of onderkant
 • Horizon recht
 • De foto moet van voor tot achter scherp zijn.
Bankje
Deze foto is in het gouden uurtje genomen op de Galderse Heide. Ik ging voor heidefoto’s maar die was helaas al ver uitgebloeid… Wel fijn met mijn statief kunnen oefenen en o.a. deze foto gemaakt.

Ik vond het lastig om binnen het kader de horizon op een derde te zetten, heb nu de bovenkant van de boomtoppen op bijna 2/3 van onder gezet. Ik vond zowel de lucht fraai alsook het ven en wilde tijdens het maken ook niet teveel van het riet op de voorgrond afhalen, omdat dat mooi diepte geeft aan de foto. F11, 40mm, ISO400, 1/80

Commentaar Jeroen
Mooie foto het kader werkt goed. De instellingen zijn ook goed gekozen. De foto zou iets lichter mogen zijn. Bij het fotograferen vanaf het statief kan de iso naar 100 en de sluitertijd mag langzamer. De foto lijkt wel wat bewogen. Heb je onderstaande tips gebruikt:

Tips voor fotograferen vanaf statief:
– Stabilisatie uit
– Schouderband/riem goed vastmaken aan statief. Mag absoluut niet bewegen!
– Zelfontspanner gebruiken

Ik heb de foto nog eens goed bekeken in Lightroom en hij is niet bewogen. Als dat wel het geval was dan had ik hem nooit ingeleverd! Ik heb de foto genomen op statief met afstandsbediening en de gebruikte pens heeft geen stabilisatie. De ISO is inderdaad te hoog…

Geen zwemwater
In Zevenbergen is de haven onlangs weer open gegraven en dat ziet er mooi uit! Helaas werd daardoor ontstane zwempret voor de Zevenbergse jeugd al snel vakkundig de kop in gedrukt…

De foto is een combinatie van kadering en een leidende lijn en is gemaakt vanaf een terras aan het water. De haven leidt je dwars door het centrum naar de schoorstenen van de oude suikerfabriek. Waar de haven oorspronkelijk voor gebruikt werd.

Binnen het kader heb ik de horizon op ongeveer 2/3 van onder gezet. Het bordje “geen zwemwater” wilde ik er ook graag op vanwege het verhaal dat erachter zit (heeft meermaals de lokale krant gehaald). Dit keer gekozen voor zwart-wit omdat ik dat goed bij dit beeld vond passen. F11, 17mm, ISO100, 1/100

Commentaar Jeroen
Mooie foto met de juiste instellingen. Het kader en de leidende lijn werken goed. De scherpte ligt vooral op de voorgrond, probeer wat verder weg scherp te stellen.


Opdracht 1 – Nachtfotografie – verlicht gebouw
De eerste opdracht met betrekking tot de nachtfotografie was de volgende: maak twee verschillende foto’s van een verlicht gebouw:

 • Gebruik een statief en bij voorkeur een afstandsbediening
 • Voorkeur voor diafragma F11 of hoger als je stervorming wil

Dit zijn de foto’s die ik heb gemaakt. Meer foto’s uit deze serie in de post met uitblinkers september! Commentaar van Jeroen volgt later.

Shell Moerdijk
Voor de deze nachtfotografie opdracht heb ik het dichtbij huis gezocht: industrieterrein Moerdijk en meer specifiek de fabrieken van Shell. Die zijn ‘s-nachts altijd prachtig verlicht en ik kon dan ook lastig kiezen uit mijn foto’s… Deze vind ik erg fraai geworden door de verschillende kleuren licht en de mooie stervorming (ondanks dat ik maar f11 heb gebruikt!). F11, 50mm, ISO100, 8s.

Commentaar Jeroen
Goede scherpe foto. Mooie compositie en mooie stervorming van de verlichting, zelfs al met F11

Halloween comes early?
Wat er in deze kerk in Klundert gaande was weet ik niet maar het leverde wel een mooi plaatje op met die rode ramen! Bewust van onderaf en schuin genomen om een wat speelser beeld te krijgen. Heb er ook één van de hele kerk maar die is, ondanks de daarin sterk aanwezige symmetrie, een stuk minder spannend. F9, 17mm, ISO100, 4s.

Commentaar Jeroen
Goede scherpe foto. Goede belichtingstijd. Mooi kikvorsperspectief.


Opdracht 2 – Nachtfotografie – achterlichten van auto’s (en andere voertuigen…)
De tweede opdracht met betrekking tot de nachtfotografie was de volgende: maak twee verschillende foto’s de achterlichten van auto’s met een lange sluitertijd. De auto’s zelf zijn dan niet meer zichtbaar maar de lichten verworden dan tot strepen. Of “laserstralen” zoals mijn dochter zei. Nu hebben natuurlijk niet alleen auto’s achterlichten en dus moest ik het uiteraard nét weer even anders doen 😉

Foto’s genomen op statief met afstandsbediening om zo min mogelijk beweging in het beeld te hebben door de lange sluitertijden. Instellingen onder de foto’s.

Glitters
Foto genomen op de Claudius Prinsenlaan in Breda. In het asfalt van de brug zitten een soort glitters verwerkt en die wilde ik ook meenemen in de foto. Ik heb bewust gekozen voor een foto van de linksaf slaande auto’s vanwege het mooie effect dat de richtingaanwijzers hebben. De lijn die ik erin wilde hebben is de bocht die de auto’s hier maken. Ook blij met de mooie stervorming 🙂 Qua kleurtemperatuur hier gekozen voor een wat warmere tint omdat dit zo mooi past bij het amber van de knipperlichten.
Een verlaten station…
Ik ben echt heel tevreden over hoe deze foto is geworden! Ik vroeg me af of een vertrekkende trein ook geen mooi onderwerp zou zijn en daarom heb ik gisteravond een verlaten station Lage Zwaluwe op gezocht en gewacht op de, uiteraard vertraagde, sprinter naar Dordrecht. Camera op een laag statief net achter de witte lijn op het perron gezet en afgedrukt toen de sprinter weer langzaam op gang kwam. Hier bewust voor een blauwere temperatuur gekozen omdat dat beter past bij de sfeer van het station.

Het enige dat ik minder mooi vind, is het verlichte reclamebord maar mijn pogingen het weg te halen (in Lightroom, Photoshop moet ik nog mee aan de gang…) maakten het er niet beter op. Dus maar laten staan. Maar al met al erg blij mee!

Commentaar Jeroen

Mooie uitwerking van deze opdracht. De foto’s zijn goed scherp. De instellingen zijn goed gekozen. Mooie leidende lijnen gemaakt van de lighttrails. Heel goed gedaan.

Over de treinfoto gaf Jeroen apart nog aan dat hij het een sterke leidende lijn vond en dat hij de foto heel mooi vond! 😊


Opdracht 3 – Nachtfotografie – in- en uizoomen
De derde opdracht met betrekking tot de nachtfotografie was de volgende: maak twee verschillende foto’s van een verlicht reclame object terwijl je in- of uitzoomt tijdens de open tijd van de sluiter. Dat geeft een erg leuk effect!

Foto’s genomen op statief met afstandsbediening om zo min mogelijk beweging in het beeld te hebben door de lange sluitertijden. Instellingen onder de foto’s.

Gokje?
Bij het mooi uitgelichte oude klooster in Breda waarin nu Holland Casino gevestigd zit, heb ik deze foto genomen. Een leuk dubbel effect, zowel het zoom-effect in de ramen als in de reclame! Erg blij met de knallende kleuren in de foto!
De lange arm der wet
Bij het politiebureau van Breda bewust gekozen voor een diagonale lijn. Dat maakt de foto spannender vind ik. Het logo komt dan nog meer op je af omdat het niet in het frame lijkt te passen! Het viel me op dat het logo een stuk minder “hard” qua licht was in vergelijking met dat van het Casino. Waarschijnlijk een ander soort lampen. Ook op de foto komt het zachter over, maar toch ook mooi vind ik.

Commentaar Jeroen
Goede uitwerking van de opdracht. De lichtstrepen zijn goed scherp en mooi gelijkmatig uitgezoomd. Je hebt ook verschil in sluitertijd, maakt ook verschil in “hard” licht.


Opdracht 4 – Nachtfotografie – tekenen met licht
De vierde opdracht binnen het thema nachtfotografie en tevens de laatste opdracht van deze cursus was tekenen met licht (light painting). Een lastige opdracht!Maar wel met een leuk resultaat 😊 Foto’s genomen op statief met afstandsbediening om zo min mogelijk beweging in het beeld te hebben door de lange sluitertijden.

Ben er helemaal klaar mee…
…met de gevorderden cursus, zeker niet met fotograferen!
Zo, wat viel dat tegen om een simpel woord leesbaar weg te zetten… Je wilt niet weten hoe vaak ik het heb geprobeerd. Maar goed, deze versie is volgens mij én goed leesbaar, én mooi scherp. Ik heb een achterlichtje van een fiets gebruikt. Blij met mijn afstandsbediening en de BULB mode op mijn camera! In Lightroom de kleurtemperatuur wat aangepast omdat ik dat mooier vond.

Commentaar Jeroen

Goed gedaan. De letters zijn goed scherp. Leuk effect dat hier en daar een gele stippellijn is onstaan.

Hartverwarmend
Met deze foto een wat alternatieve benadering van light-painting. Dit keer binnen aan de gang geweest met een aansteker tegen een donkere achtergrond. De whiskey (nou ja, eigenlijk koude thee 😂) van achteren verlicht met het lampje van mijn telefoon. Als grap het eindresultaat opgemaakt als een advertentie met een verwijzing naar een bekend whiskey merk.
Ik hoop dat Jeroen deze alternatieve aanpak kan waarderen…

Commentaar Jeroen

Mooie uitvoering van deze opdracht. Het licht schijnt mooi door het glas. De bewegende vlam geeft een bijzonder effect. De foto is goed scherp.


Hiermee is deze cursus afgerond. Het nachtfotografie deel vond ik erg leuk, daar kun je lekker je creativiteit in kwijt en het is weet eens wat anders 😊

Met landschappen heb ik niet zoveel maar toch heb ik er veel van geleerd. Ik had het leuk gevonden als er ook aandacht was geweest voor andere facetten van fotografie zoals portret- en/of macro-fotografie. Maar goed, daar ga ik zelf wel mee aan de slag.

Wat ik ook heb gemerkt is dat ik een online (foto)cursus toch echt veel minder leuk vind dan een cursus op locatie. De live interactie met medecursisten en de docent vind ik ontzettend veel toevoegen. Dus voorlopig geen online cursussen meer voor mij denk ik…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s