A Joy to shoot!

Vandaag bij José Da Silva in Rotterdam een workshop portretfotografie bij natuurlijk licht gedaan. Samen met 7 andere fotografen enthousiast aan de slag gegaan in een professionele fotostudio en met een ingehuurd model dat precies wist hoe ze moest poseren…

Wat een prachtig model! Rood haar en bruine ogen, net de dingen die ik mooi vind!

Easy peasy dus? Nou nee! Wat is dat lastig!! Ineens word je geconfronteerd met zaken als studio lampen, beauty dishes, reflectie schermen etc. om het perfecte licht te vinden. Gelukkig zorgde José voor de juiste opstelling terwijl hij van alle apparaten de functie uitlegde. Enorm leerzaam dus!

De theorie… wist ik die al niet?
Nou, niet helemaal dus… Na een korte introductie over diafragma, sluitertijd etc. kwamen we bij dingen die toch echt anders waren dan dat ik tot dusver gewend was… Met name op gebied van witbalans, ISO en lichtmeting gaf José andere adviezen dan dat ik tot dusver gehoord had op andere cursussen…

Witbalans op automatisch? Nee! Stel die bewust goed in, dat scheelt een hoop bij de nabewerking, zeker als je een hele serie moet nabewerken. Bijvoorbeeld op 5.600 Kelvin buiten en 5.200 Kelvin (daglicht) binnen.

En matrixmeting bij het meten van het licht? Nee! Bij portretten gebruik je beter spotmeting en meet je op het lichtste punt. Licht meten doe je maar één keer voor een specifieke setup. Zolang de locatie en het licht niet wijzigt en het model niet al teveel beweegt, kun je na éénmalige meting lekker doorgaan met foto’s maken. Je hoeft dus niet steeds tussentijds de boel bij te stellen, dat scheelt een hoop tijd!

En ISO dan? Die moet toch zeker wel op 100? Nee hoor! Hoger kan prima. 600 of 800 kan best, een beetje ruis is niet erg. Ruis of korrel geeft ook een beetje “analoog” effect aan een strakke digitale foto. Richt op een sluitertijd van ca. 1/150 – 1/200, zeker bij een niet gestabiliseerde lens. Kies je gewenste diafragma en sluitertijd en gebruik dus gerust je ISO om de boel op de juiste hoeveelheid licht in te stellen. Je kunt daarna naar wens een beetje onderbelichten.

Naar buiten…
Daarna mochten we buiten gaan spelen met “ons” model, Joy, dat intussen ook gearriveerd was. Een vlotte jongedame met mooie bruine ogen en lang rossig haar. Met haar beige muts en groenige jas paste ze (toevallig 😉) perfect bij de huidige herfstkleuren! We hebben een rondje gelopen en op drie plaatsen kregen we de gelegenheid om Joy op de foto te zetten waarbij José steeds meekeek en bijstuurde. Hieronder een paar foto’s van deze shoot. Lees vooral ook de onderschriften voor een stukje toelichting (direct onder de foto of de i-knop, afhankelijk van je browser en device). De instellingen vind je zoals altijd weer onder de i-knop.

En dan de studio in…
De shoot ging daarna verder in de studio. Met een stel enorme softboxen, een beauty dish, een “wokpan” en wat piepschuim werd het model op verschillende manieren uitgelicht. Zacht, hard, feller of juist wat donkerder… Joy had zich intussen omgekleed en om de beurt mochten we haar op de foto vastleggen. Wederom erg leerzaam… En lastig! Veel lastiger dan buiten! Hieronder wat foto’s die ik genomen heb, oordeel zelf maar!

Eigenlijk vind ik de foto’s die ik tussen de poseer-sessies genomen heb of terwijl andere cursisten aan de beurt waren, nog het leukst. Die zijn vaak net wat spontaner, meer ongedwongen en gevarieerder qua compositie. Zie de galerie hieronder.

Al met al heb ik weer een hoop geleerd vandaag! Ondanks dat dit ook een portret workshop was, was deze volledig anders dan die bij het Da Vinci college! Wat bij het nabewerken nog opviel was dat op bijna al mijn foto’s de rechterzijde van Joy’s gezicht staat! Volgende keer wat meer variëren want ik weet zeker dat de andere kant net zo mooi was 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s