Feestdagen Fotochallenge: evaluatie

De Feestdagen Fotochallenge van Fotografie Ploeg ze zit erop! De belofte was “het stimuleren van je creativiteit” en daar keek er ik echt naar uit! Maar dat viel behoorlijk tegen. Ik kijk er dan ook met nogal gemengde de gevoelens op terug…

Alle foto’s van de afgelopen maand in één grid. Wát een werk!!!

Ten eerste zijn twee dag-challenges tegelijkertijd voor mij écht teveel van het goede… Ik doe immers ook nog mee aan de photo a day challenge van Fat Mum Slim. Zeker omdat je voor de feestdagen foto challenge de woorden niet voor de hele maand vooraf kreeg…! Om dan toch dagelijks met twee creatieve, doordachte en technisch goede foto’s te komen… dat drukt een behoorlijke stempel op je dag! Zeker als je het met LEGO wil doen, daar komt echt behoorlijk wat meer bij kijken dan even snel een kiekje schieten van een bloemstuk, kersttrui of schoen…

De foto van 11 december kreeg verreweg de meeste waardering! Mijn eerste post op Insta met meer dan 100 likes!

Daarnaast vond ik de challenge woorden niet erg inspirerend. Ze waren vaak bijzonder letterlijk (al was dat ná de kerst ineens anders 🤔) en ontzettend voorspelbaar. En hadden wel opvallend vaak betrekking op kleding, iets dat bij LEGO nog eens extra lastig is!

Toen we op 19 december voor de zesde keer een kledingstuk kregen voorgeschoteld, kwamen mijn LEGO vrienden in opstand. Ik was er een beetje klaar mee en dit vind ik persoonlijk dan ook één van mijn minste foto’s. Al deed ie nog best goed op social media…

De meeste problemen had ik met de jurering… De gekozen dagwinnaars waren namelijk bijna zonder uitzondering foto’s waar het woord van de dag héél letterlijk op stond. Vaak met een hoog “Hallmark gehalte” en ook opvallend vaak met een gelijksoortige bokeh van kerstlampjes op de achtergrond…

Mijn openingsfoto voor de challenge voor het woord “Advent” Maar misschien iets te “out of the box” 😉

Ook werden in het dagfilmpje dagelijks nagenoeg alle inzendingen getoond, regelmatig zelfs dubbele! Een filmpje met alleen de echt opvallende, creatieve foto’s werkt naar mijn idee veel inspirerender, focus dus op kwaliteit in plaats van iedereen tevreden proberen te stellen. Zeker ook omdat er iedere dag echt wel een aantal creatieve, out of the box foto’s werden ingeleverd mét een verhaal of waar heel duidelijk over na was gedacht of waar een hoop werk in was gestoken! Ik dacht dat dát nu juist was waar deze challenge om ging!! Ik vond dat behoorlijk demotiverend…

Dit is één van mijn eigen favorieten van deze challenge, puur al vanwege de vrolijkheid die ervan af spat! (Dag 18: “foute trui”)

Is het dan alleen kommer en kwel? Nee hoor! Mijn eigen LEGO foto’s werden, ondanks dat ik weet dat ik daarmee echt in een niche opereer, vaak goed ontvangen. Ik heb veel ontzettend leuke commentaren gekregen en dat geeft me echt energie! Ook heb ik via deze challenge een paar andere creatieve geesten een stuk beter leren kennen en ook daar ben ik heel blij mee!

De “stoomboot” foto van 3 december heeft me verreweg het meeste tijd gekost. Heel wat uurtjes Photoshop…

En dan de hamvraag… volgend jaar weer? Absoluut niet! Het kost me teveel tijd en ik haal er veel te weinig plezier uit. Op naar wat anders!

Dit vind ik zelf één van de leukste, gewoon omdat ie zo anders is! (21 december, “Helder”)

Let op: Je las net zuiver mijn persoonlijke ervaring met deze challenge! Ieder ander zal dit vast anders hebben ervaren. Als ik ergens erg enthousiast over ben, zal ik het niet nalaten daarover te schrijven maar ik doe dat dus ook als ik dat niet ben.

Wel ben ik super blij voor de (dag)winnaars, het is altijd leuk om waardering te krijgen voor je inspanningen en creativiteit! Gefeliciteerd!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s