52 Frames

Vanaf week 19 doe ik mee met 52 Frames. Dit is een wereldwijde community waarbinnen je wekelijks een foto-opdracht krijgt. Denk aan “ISO 100” of een bepaalde kleur. De bedoeling om jezelf uit te dagen en precies één foto in te leveren. Dat zijn er iedereen week zo’n 2.500! Daarna kun je opbouwende kritiek geven op elkaars foto’s.

Een aantal Nederlandse “Framers” zijn verenigd in een Facebook groep. Daar kun je om raad vragen en de leden kunnen helpen kiezen welke foto je in gaat leveren. Op de website van 52 Frames heb ik ook een persoonlijke pagina maar het leek me ook leuk om mijn foto’s hier te delen.

Week 2022-3 – Complementary colors – “Go find it Scully!
Eens voor de humoristische inslag gegaan 🙂
Week 2022-2 – Hello from… – “Lockdown sunrise”
Mijn typische lockdown uitzicht maar deze ochtend wel EXTREEM mooi met één van de mooiste zonsopgangen ooit! Amper bewerkt!
Week 2022-1 – Selfportrait – “Three for one”
Een zelfportret waaruit bij liefde voor LEGO én fotografie blijkt!
Week 53 – Breaking the rules – “Stereoscopic see through”
Moeilijkste uitdaging tot dusver… Blijkbaar hou ik toch wel heel erg vast aan de fotografie regels! Tenslotte maar deze foto bewerkt tot een stereoscopisch beeld, je weet wel zo’n plaatje dat je moet bekijken door zo’n kartonnen 3D brilletje met een rood en een blauw glas. Zou moeten werken bij deze foto en extra diepte suggereren… Kon het helaas niet proberen want het brilletje was zoek 😂
Week 52 – Combine three challenges – “Intense”
Deze foto combineert niet alleen de challenges “portrait”, “ISO 100”, “Woman” en “Black and white” maar vooral ook “Face a fear”! Die laatste is erg van toepassing op deze foto uit de shoot met Lisa, een shoot waar ik erg nerveus voor was!
Week 51 – In the middle – “Olaf”
Een paar LEGO stenen is alles dat nodig is voor een sterk beeld!
Week 50 – Black and white minimalism – “Emma”
Mijn prachtige dochter Emma vond het goed dat ik deze foto van haar gebruikte voor deze week. Met dit mooie portret van haar voldoen ik ook nog aan de extra credit: portrait 🙂 Bewust gegaan voor een wat overbelicht en korrelige look, dat past goed bij de sfeer van deze foto.
Week 49 – Common object – “Favourite chair”
Dit is mijn favoriete stoel, nu ruim een jaar oud… Het is niet alleen mijn favoriete stoel, dat is wel duidelijk! Gelukkig laten de katten de rest van de meubels nagenoeg met rust…
Week 48 – Inspired by a photographer – “Too bright!”
Deze keer een LEGO foto als hommage aan mede LEGO fotograaf Natasja (Insta @by_a.n.n.a). Zij is de degene die mij als eerste heeft geïnspireerd om ook LEGO foto’s te gaan maken!
Week 47 – Fill the frame – “Looking at you”
Een toevallige foto deze keer! Een foto die ik als testfoto nam bij een flits workshop tijdens de fotocursus bij de Nieuwe Veste. Ik vond haar ogen zo sprekend dat ik gevraagd heb of ik de foto mocht gebruiken. Helaas is hij wel sterk gecropt…
Week 46 – Wabi-Sabi – “Street football”
Wabi-Sabi betekent het zoeken naar schoonheid in imperfectie. Toen ik dit gedumpte tafelvoetbalspel vond in Rotterdam, vond ik dat een mooi onderwerp voor deze week. De vrolijke kleuren spraken me aan en het feit dat het gewoon op zijn plek leek in het kleine voortuintje. ‘s-Avonds was het weg…
Week 45: Face a fear – “Forkless”
Is dit nu een echte angst? Misschien niet maar ik heb wel een ENORME hekel aan het eten zonder vork. Of dat nu een boterham of een bord pasta is, eten doe je met mes EN vork. En AAN TAFEL en dus niet voor de TV of met je bord op schoot… Maar verder ben ik heel normaal hoor 😉
Week 44: Shot with a phone – “Not a clue…”
Geen idee idee wat dit ding was dat ik bij het grofvuil zag staan in het dorp. Het levert in ieder geval een aardig plaatje op 😊
28-10-2021: 52 picks!!!!
Ik viel bijna van mijn stoel! Mijn slangenmuur heeft het tot de 52 Picks geschopt! Dat had ik nou echt nooit verwacht! Maar ben niet alleen erg verbaasd maar ook erg vereerd 😲😊
Week 43 – Walls: “Snake-wall”
De slangenmuur bij Schaep en Burgh in ‘s-Gravenland, een muur waar vroeger fruit tegen geteeld werd. Vorig jaar over een lengte van 300 meter omgewaaid maar intussen geheel herbouwd met de schoongebikte stenen van de oude muur. Vandaar ook dat de muur deels nog onbegroeid is.
Week 42 – Low key: “Exterminate!
Ook dit vond ik een leuke opdracht! Wat is er nu enger dan een Dalek op een donkere plek…
Week 41 – High key: “Just another day at the office”
Dit vond ik een leuke opdracht! Lekker overbelichten 😊 Ben erg tevreden met mijn foto. Ook weer een LEGO foto maar toch weer heel anders!
Week 40 – Dreamscape: “Sweet dreams!”
Ik vond deze week extreem moeilijk! Mede omdat ik het al best druk had met de nieuwe prompts voor photo a day (die ook erg lastig blijken te zijn), kwam ik niet verder dan dit… Een aantal kleine, houten, glimlachende/slapende wolkjes uitgestrooid op een gewolkt vel papier. Met de belichting heb ik gespeeld door met de flits van mijn telefoon door een stuk geperforeerd papier voor lichtaccenten te zorgen. Een week om snel te vergeten…
Week 39 – Daily routine: “A shave and a coffee”
Deze gekozen voor deze foto omdat deze PERFECT de start van mijn dag weergeeft! Ik vind het vreselijk om niet geschoren te zijn en zonder koffie kan mijn dag al helemaal niet beginnen!
Week 38 – Curves: “Double bass scroll”
Ik moest gelijk denken aan de krul van mijn bas bij de prompt “rondingen” Die is zo kunstig gesneden!!
Week 37 – Man: “Bokito!”
Bokito, de zilverrug van de gorilla groep in Blijdorp, representeert alles was mannelijk is!
Week 36 -Women: “DYNAMITE!”
Het onderwerp was “vrouw” met als bonus een foto van een vrouw in haar eigen (werk)omgeving. Nou, dat is dit dus geworden 🤣

Languit liggend genomen op de vloer van de oude dorpsschool in Zevenbergschen Hoek waar mijn eigen vrouw werkt ☺️
Week 35 – Nostalgia: “Nostalgic quartet”
Deze week een “trip down memory lane” 🙂 Het leek met leuk om vier nostalgische/verouderde technieken te combineren: een CD van een band uit mijn jeugd op een jaren 30 grammofoon. En dan genomen met mijn spiegelreflex, een techniek die volgens sommige ook al is ingehaald door de spiegelloze systeemcamera…
Week 34 – Texture: “Won’t fire again”
De poten van dit grote kanon uit de tweede wereldoorlog bij Utah Beach in Normandië zijn behoorlijk “crispy” geworden door weer en wind. En dat geeft het een mooie, karakteristieke textuur! Dit kanon zal nooit meer vuren en daar kunnen we met z’n allen heel blij mee zijn! Laten we hopen dat er nooit meer zo’n oorlog komt… Een plaatje van het gehele kanon vind je hier.
Week 33 – Night photography: “Starry night”
Ik had geen gelegenheid om er echt ‘s-nachts op uit te gaan dus liet ik mijn LEGO alter-ego het harde werk doen. Hij maakt hier een foto van een prachtige sterrennacht! Ze zouden daar een schilderij van moeten maken 🤔
Week 32 – Line from a song: “When I think of you”
Deze week een leuke challenge, wederom met een generator. Daar kwam uit: “Out there in the fields” van The Who.

Maar toen ik deze regel op de kerk in Zevenbergschen Hoek zag staan, was de keuze niet moeilijk! Deze vertaalt 1 op 1 naar “When I think of you” van Janet Jackson 😊. Een hele letterlijke uitwerking dus deze keer!
Week 31 – Wide aperture: “Everyone is Awesome
Deze foto geeft perfect het effect van een groot diafragma weer op de scherpte-diepte. Maar met zo’n actueel onderwerp, het was Pride deze week, hadden misschien beter alle mini-figs even scherp moeten zijn 😉
Week 30 – Distortion: “Harry Potter and the IKEA curse…”
“Harry Potter en de IKEA vloek”… Voldemort was een eitje vergeleken met deze nieuwe uitdaging voor Harry, Ron en Hermelien!

Genomen op de salontafel in een “studio” van zwarte A4tjes met drie Funko Pops en IKEA glazen… Ik vond dit een leuke opdracht en ben best tevreden met het resultaat! De extra credit, Pep Ventosa techniek, heb ik bewust niet gedaan want dat vind ik gewoonweg niet mooi…
Week 29 – Product photography: “Climb every mountain with Shimano!”
Wat een ongelooflijk lastige en vervelende opdracht. Echt helemaal niets voor mij…

Je kon extra credit krijgen door de 52frames website het product te laten kiezen. Dat werd voor mij: “haargel” Doelgroep familie, sleutelwoorden: goedkoop en fun en de kleuren rood en geel…

Nou, daar kon ik absoluut dus helemaal niets mee! Met mijn kapsel heb ik zelfs mijn haar al een jaar of 20 niet gekamd, laat staan gel gebruikt!

Dus heb ik iets anders geprobeerd… van fiets cassettes wilde ik een berglandschap maken waarvan een berg werd beklommen door een dappere fietser: “Climb every mountain with Shimano” was de slogan die ik in gedachten had. Maar het is absoluut NIET gelukt, deze blamage is het resultaat 😕

Snel vergeten en verder naar de volgende uitdaging!
Week 28 – Transportation: “Big reels”
Toen ik onderweg deze grote haspels tegenkwam, moest ik gelijk aan het transport thema denken 😊 De haspels worden gebruikt voor het transport van kabels en leidingen die zelf ook weer iets transporteren!
Week 27″- Black & white: “Photography sadness…
Dit was een thema waar ik graag mee aan de slag wilde gaan, omdat ik wel hou van het drama dat zwart/wit fotografie in zich heeft. Toch had ik weinig inspiratie deze week… Maar op vrijdag veranderde dat en toen had ik ineens twéé goede kandidaten! Zie ook deze post.

Ik heb voor dit treurige beeld gekozen. Het is een fotograaf in Zevenbergschen Hoek die al jaren dicht is… Failliet? Geen opvolger? Niet meer kunnen opboksen tegen de grote online winkels…? Wie zal het zeggen. Het afbladderende uithangbord, de voor altijd gesloten rolluiken en het sombere weer, roepen in ieder geval precies de sfeer op die ik zocht. #blijmee!
Week 26 – Just breathe: “We can breathe again!
Weer zo’n enorm open opdracht. Die ik dan ook erg vrij heb ingevuld. Dit hek representeert voor mij voor alles rondom Corona… Het stevige slot staat voor de extreme lockdown waar we maanden in hebben gezeten. De roestige ketting toont hoe de wil om je aan de regels te houden steeds minder werd. En tot slot de grote mazen in het gaas, ondanks alle maatregelen wist Corona tóch ons leven te infiltreren. Maar nu is de lockdown voorbij en kunnen we eidelijk weer rustig ademhalen, letterlijk en figuurlijk 😊
Week 25 – Macro: “Arie’s sniffer
Een foto van Arie’s neus, lastig er scherp op te krijgen maar wel een leuke inzending voor dit thema 😊
Week 24 – Door: “Keeping the water in…”
Het thema was “Deur” en ik moest gelijk aan sluisdeuren denken… Dit is de Marksluis in Oosterhout op weg naar het werk genomen. Ik ben er niet heel erg tevreden mee maar het is het beste wat ik deze week voor elkaar kreeg…
Week 23 – Music: “Monkey business”
Bij het maken van de foto’s voor het muziek thema, wilde ik wat humor erin stoppen. Deze foto met twee LEGO aapjes slingerend aan de snaren van mijn contrabas is het resultaat 😊
Week 22 – Wide Angle: “White angle”
Met het thema “wide-angle” kon je weer helemaal los gaan. Gelukkig had ik voor mijn verjaardag een Kodak clip-on ultra wide lensje gekregen voor op mijn telefoon, want mijn D5100 heeft geen groothoeklens. Na een behoorlijk aantal probeersels, een aantal zijn hier te zien, is deze het geworden. Gewoon genomen in ons eigen dorp tijdens een fotowandelingetje
Week 21 – Portrait: “Where is Waldo?”
Deze week het thema “Portrait”. Dat is iets waar ik totaal géén ervaring mee heb… Ook was er thuis weinig animo om te poseren. Dus heb ik een creatieve oplossing gezocht en 64 portretten gemaakt van onze gezamenlijke Funko Pops collectie 😊. Inclusief Wally zodat ik mijn variant kon maken op “Waar is Wally?” Of dit voldoet aan de opdracht? Ik weet het niet… Maar dit is het geworden. Overigens heb ik later toch nog een aantal portretfoto’s van mijn vader geschoten, daar vind je een voorbeeld van in de post met uitblinkers mei 2021.
Week 20 – Red: “Wallflower serenity”
Ook met het thema “Rood” kon je weer alle kanten op. Ik heb na lang twijfelen voor dit beeld gekozen. Toen ik nog woon-werkverkeer fietste, kwam ik bijna dagelijks langs dit punt en ik vond het contrast tussen het rood van de bloemen en het donkere beton altijd erg mooi. En ook het contrast tussen de teerheid van de klaproosblaadjes en het solide steen. Deze keer de foto gemaakt met de Nikon D5100 DSLR op Effectenstand-Selectieve kleur.
Week 19 – ISO 100: “Self-reflection”
Met deze opdracht kon je echt álle kanten op zolang je de foto maar schoot met de laagste ISO waarde die je camera aan kon. In mijn geval was dat ISO 50. Samen met Jasper ben ik op foto-safari geweest en we hebben een uur lang allerlei foto’s gemaakt. Deze close-up van een nieuwsgierig schaap is het na veel wikken en wegen geworden 😊

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s